Коронавирусът поглъща Индия, числата на заразените и починалите са стряскащи

Индийският вариант е достигнал най-малко 17 страни

03.05.2021 | 10:22 Редактор: Жаклина Иванова
Коронавирусът поглъща Индия, числата на заразените и починалите са стряскащи

Индия отбеляза за 12-и пореден ден над 300 000 случая на заразяване с коронавируса, с което общият брой на заразените почти достигна 20 милиона души, предаде Ройтерс.

Новозаразените за последното денонощие са 368 147, с което общият им брой достигна 19,93 милиона. Смъртните случаи за изминалите 24 часа са 3417, с което общият им брой достигна 218 959, показват данните на здравното министерство.

Според медицински експерти, реалните цифри в страната с население 1,35 милиарда души може да са 5 до 10 пъти по-високи. Болниците в Индия са достигнали пределния си капацитет, запасите на медицински кислород свършиха, а моргите и крематориумите бяха претоварени.

Най-малко 11 щата и територии наложиха някакви форми на ограничения с цел възпиране на разпространението на заразата, но правителството на премиера Нарендра Моди не желае да наложи национален локдаун, опасявайки се от отражението му върху икономиката.

"По мое мнение само национална заповед хората да си стоят у дома и обявяването на извънредно положение по медицински причини ще помогне да се отговори на сегашните нужди в областта на здравеопазването", заяви  епидемиолог от Университета на Мичиган Брамар Мукерджи в Twitter, като посочи, че нараства не само броят на новите случаи, а и на активните такива. 

Коронавирусът предизвика най-голямата криза в страната от идването на Моди на власт през 2014 година. Премиерът беше критикуван, че не е въвел по-рано мерки за възпиране на разпространението на болестта и е позволил на милиони хора, повечето от които неносещи маски, да присъстват на религиозни празници и политически събирания в пет щата през март и април, припомни БТА. 

Форум от научни съветници на правителството е предупредил още през март за появата на нов и по-заразен вариант на вируса в страната, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация, получена от петима от тях. 

Индийският вариант на Ковид-19 вече е достигнал най-малко 17 страни, включително Великобритания, Швейцария и Иран.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК