Служители на компания в САЩ напускат след като им забранили да говорят за политика

Около 20 от 57-те служители на Basecamp са обявили оставките си в Twitter

02.05.2021 | 09:47 Редактор: Никола Симеонов
Служители на компания в САЩ напускат след като им забранили да говорят за политика

Масовото напускане дойде след като главният изпълнителен директор и съосновател на Basecamp Джейсън Фрид публикува в блог текст, обясняващ новите правила, приети от компанията, включително забрана за "обществени и политически дискусии в акаунта на нашата компания Basecamp“.

Той също така обяви края на някои "патерналистки" ползи за служители, като например фитнес и надбавки за продължаване на образование, съобщи АФП.

"Предвид неотдавнашните промени в Basecamp, реших да напусна работата си като ръководител на дизайна“, заяви в Twiiter Джонас Дауни, който е работил в ИТ фирмата от 2011 г.

Около 20 от 57-те служители на Basecamp са обявили оставките си в Twitter, според изчисленията на Джон Брийн, който работи в друга фирма.

За да оправдае забраната за разговори на политически теми, Фрид казва, че те са се превърнали в "голямо разсейване" в сегашния момент.

Поляризираните дебати се водят в САЩ в продължение на месеци и обхващат от движението Black lives matter, президентските избори през ноември до правата на транссексуалните, пише БГНЕС.

"Ние правим софтуер за управление на проекти, екипна комуникация и имейл. Ние не сме компания за социално въздействие ... Не е нужно да решаваме дълбоки социални проблеми", добави Фрид.

"Ние се ангажирахме с дълбоко противоречива позиция, някои служители са облекчени, други са вбесени и това доста добре описва голяма част от обществения дебат и по този въпрос," написа в блог съоснователят и главен технологичен директор на Basecamp Дейвид Хансон.

Сред служителите на Basecamp, които обявиха оставката си, са също ръководителят на маркетинга и ръководителят на поддръжката на клиенти.

Криптовалутната борса Coinbase обяви подобна забрана миналата година, като изпълнителният директор Брайън Армстронг каза през октомври, че около 60 от 1200 служители на фирмата са напуснали в резултат на това.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК