Неделя ще е ден на траур след ужасната трагедия в Израел

Властите са започнали разследване на причините, довели до нея

30.04.2021 | 17:38 Редактор: Юлия Христова

Израел. Най-малко 45 души, включително деца, загинаха, след като бяха стъпкани по време на религиозен празник в град Мерон. Ранените са над 100.

От радостни сцени на танци - до хаос и десетки загинали. Само за секунди религиозният празник Лаг Ба Омер се превръща в една от най-големите трагедии в Израел. 

Очевидци разказват, че инцидентът започва на стъпалата на трибуните, където се събрали твърде много хора. Докато танцували част от тях се подхлъзнали, което довело до домино ефект. Настава паника и десетки са стъпкани.

"Аз бях вътре. Имаше между 60 и 70 хиляди души. Не можехме изобщо да се движим. Хората започнаха да падат, много от тях паднаха на земята. Чакахме приятелите си и чахаме да влезем вътре за танците. Изведнъж видяхме парамедици да тичат. Оказваха първа помощ на много хора, включително деца", казаха очевидци. 

Властите са започнали разследване на причините, довели до трагедията. Премиерът Бенямин Нетаняху посети мястото на инцидента и обяви неделя за ден на траур. А прездиентът запали 45 свещи в памет на жертвите. 

"Нашите молитви и мисли са за ранените и със семействата на загиналите и изчезналите в ужасната трагедия в планината", посочи президентът Реувен Ривлин.

Обикновено религиозният празник привлича стотици хиляди ултраортодоксални евреи в планината Мерон. Тази и миналата година броят на вярващите е значително по-малък, заради пандемията от Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Slavi1970
преди 3 години
Е точно на Възкресение ли евреите ща имат Ден на Траур? И то в Израел. Сигнализирай за неуместен коментар