51 ранени и трима загинали след сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан

Сред загиналите е и 13 годишно момиче

29.04.2021 | 22:59 Редактор: Никола Симеонов
51 ранени и трима загинали след сблъсъци между Киргизстан и Таджикистан

Трима са загинали, а други 51 бяха ранени, след като в четвъртък избухнаха сблъсъци между военни части на Киргизстан и Таджикистан на спорен участък от границата на страните от Централна Азия, съобщи АФП.

Сред смъртните случаи е "момиче, родено през 2008 г.", заявиха от здравното министерство.

Комитетът по сигурността на Таджикистан заяви, че двама негови граждани са ранени, като единият е в тежко състояние.

Боевете последваха конфликт за водна инфраструктура на границата между двете страни, които са имали поредица от гранични спорове, откакто са получили независимост след краха на Съветския съюз през 1991 г.

Повече от една трета от границата е оспорена, като районът около фактическия таджикски екслав Ворух, където избухва конфликтът в четвъртък, е редовен пункт на сблъсъци за територия и достъп до вода.

Комитетът за национална сигурност на Киргизстан заяви, че таджикската страна "умишлено е провокирала конфликт" на границата.

"Започна стрелба между военните части на (двете страни). Според предварителната информация таджикската страна създава позиции за минохвъргачен огън", казаха от комитета, цитиран от БГНЕС.

Органите за сигурност на Таджикистан обвиниха киргизките военнослужещи, че "са открили огън по таджикски войски на мястото на водоразпределителния пункт Головная, разположен в горното течение на река Исфара".

В сряда цивилните граждани на Киргизстан и Таджикистан са въвлечени в конфликт заради речната инфраструктура.

Седем граждани на Таджикистан са ранени, след като киргизи са ги замервали с камъни, се казва в съобщението.

Граничните разногласия между трите държави, които споделят плодородната Ферганска долина - Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан - водят началото си от демаркациите на границите по време на Съветския съюз. Преплитащите се, извиващи се граници оставиха няколко общности с ограничен достъп до родните им страни.

По-късно Киргизстан договори прекратяване на огъня с Таджикистан. 

"В резултат на преговори между министрите на външните работи на Киргизката република и Република Таджикистан бяха постигнати споразумения за пълно прекратяване на огъня от 20:00 ч. и оттегляне на военните сили“, заяви външното министерство на Киргизстан в изявление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК