Премиерът на Киргизстан хвърли оставка след ожесточените протести

Безредиците в Бишкек бяха провокирани от резултатите от парламентарните избори

07.10.2020 | 13:52 Редактор: Юлия Христова

Оставки в Киргизстан след мащабните протести и сблъсъци. Министър-председателят на страната напусна поста си, а на негово място беше назначен Садир Жапаров, когото протестиращите освободиха от затвора ден по-рано.

Стотици ранени, сблъсъци между полиция и протестиращи и щурм на парламента - в последните дни обстановката в Киргизстан ескалира до червено. 

Безредиците в столицата Бишкек бяха провокирани от резултатите от парламентарните избори в страната. Само 4 от общо 16 политически формации спечелиха достатъчно гласове за да влязат в парламента. Три от партиите са проправителствени и свързани с президента Дженбе́ков, а това предизвика гняв сред гражданите.

Заради гражданското недоволство вотът беше анулиран от Централната избирателна комисия. Държавният глава твърди, че целта на протестите не е провеждането на нов вот, а свалянето му от власт. Засега  той не дава сигнали, че ще напусне поста.

Политическата нестабилност обаче доведе до рокади по върховете на властта. Председателят на парламента се оттегли. Оставка хвърли и премиерът Кубатбек Боронов, като на негово място беше назначен Садър Джапарв - опозиционер, който протестиращите освободиха от затвора, където излежаваше 11-годишна присъда.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Илиана
преди 3 години
Ето как се прави протест и министър председателят си тръгва. А не като Борисов който пере парите на чужденците в България. Борисов и мафията да се махат иначе тежко ни. Аз искам първото и така ще стане. Сигнализирай за неуместен коментар