Цинични думи и пари под масата: Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват

Съмнения за нечисти сделки и търговия с влияние опетниха добрия имидж на премиера

28.04.2021 | 22:54 Редактор: Здравко Черкезов
Цинични думи и пари под масата: Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват

На британския премиер му се наложи да опровергава появилата се в няколко медии информация, че през октомври миналата година е заявил "Предпочитам да видя купища трупове, отколкото да вкарам страната в трети локдаун". От опозиционната Лейбъристка партия настояват Джонсън да се извини за казаното. Премиерът и неговите колеги в кабинета отричат той да е произнасял подобни думи.

Полемиката около този случай обаче отново актуализира въпроса за забавената реакция на британското правителство, която коства 130 хил. живота. Още от септември експертите в страната призоваваха правителството на Джонсън да вземе мерки за ограничаване на разпространението на пандемията. Той се забави със седем седмици, което доведе до нов ръст на новозаразените и починалите. Джонсън наложи трети локдаун едва в началото на януари.

"Уредих нещата"

Междувременно около британския премиер се вихрят и други скандали. Сред тях са изтекла кореспондения с бизнесмен и въпросът как е финансиран скъпият ремонт на жилището му на "Даунинг Стрийт". "Всеки ден се появяват нови обвинения. Всичко трябва да се изясни. Трябва да въведем нови правила", заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър, цитиран от DW.

В началото на 2020 г. Джонсън води преговори с фирмата за прахосмукачки "Dyson" за производството на респиратори. Основателят на компанията сър Джеймс Дайсън пише съобщение на премиера, с което го уведомява, че възникват данъчни проблеми за служителите, които иска да изпрати от Сингапур във Великобритания. Джонсън отговаря, че е уредил нещата. Преди няколко дни британски медии публикуваха откъси от кореспонденцията между двамата. Последва сериозен дебат и критика за влиянието и прозрачността на сделките, които управляващите сключват.

Борис Джонсън логично се занима с въпроса кой е "приказливият плъх" (по определението на премиера), дал информацията на медиите. В разговори от този характер премиерът е споменавал името на Доминик Къмингс - неговия бивш съветник, известен още като "архитекта на Brexit".

Кой е платил ремонта на "Даунинг Стрийт"?

Къмингс отрече обвиненията. Но отправи сериозна критика към Джонсън във връзка с ремонта на апартамента на "Даунинг Стрийт", където премиерът живее с годеницата си. Твърди се, че обновяването на жилището е струвало 200 хил. британски лири, а на премиера му се полагат 30 хил. годишно. Въпросът е кой тогава е осигурил финансирането и дали не става въпрос за търговия с влияние.

През май Къмингс ще даде показания пред парламентарна комисия. В Консервативната партия се опасяват, че той ще се появи въоръжен с аудиозаписи и копия от поверителна кореспонденция. Торите никога не са харесвали Къмингс.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК