Почина Майкъл Колинс от "Аполо 11" - първата успешна мисия до Луната

Оставайки сам в окололунна орбита, астронавтът е определен като най-самотния човек във Вселената

28.04.2021 | 21:57 Редактор: Здравко Черкезов

Астронавтът Майкъл Колинс почина на 90 години след онкологично заболяване. Той беше част от тричленния екипаж на "Аполо 11", който успешно кацна за първи път на Луната. В негова памет от НАСА разпространиха исторически материали от мисията. 

Роден през 1930 година в Рим, служил като летец-изпитател във Военновъздушните сили на Съединените щати, Майкъл Колинс става част от тричленния екипаж на "Аполо 11", заедно с Нийл Армстронг и Едуин Олдрин

Мисията стартира успешно на 16 юли 1969 г., а Колинс е пилот на командния модул и остава в орбита, докато Армстронг и Олдрин се спускат с друг апарат до повърхността на Луната. 

"Със сигурност не седях на най-доброто от трите места в "Аполо 11", но откровено мога да споделя, че бях развълнуван от самото място, което получих. Знаех, че някак си съм онази 1/3 от екипа, която ще направи това невероятно нещо и мястото ми ме задоволяваше. Да, със сигурност предпочитах да се разходя по Луната, но колкото и да е тривиално, благодарен съм, че допринесох със моите умения за този полет", разказа самият Колинс.

Оставайки сам в окололунна орбита, Майкъл Колинс е определен като най-самотния човек във Вселената. Докато е откъм тъмната страна на Луната Колинс няма никаква комуникация с когото и да било. В едно от последните си интервюта астронавтът споделя, че е имал 18 сценария да се върне на Земята, независимо дали сам или заедно с Армстронг и Олдрин. 

"След 50-60 години, мисля че ще правим невероятни неща, които към днешна дата не можем да предскажем с точност. Хората притежават тази смелост, искат да опознаят Вселената. Искат да знаят повече за нея, как влияе на живота им", каза Колинс.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК