50 г. от неуспешната мисия "Аполо 13", НАСА показа невиждани кадри

През 1970 третата пилотирана мисия за стъпване на Луната се превръща в спасителна акция

18.04.2020 | 14:10 Редактор: Ралица Братанова

Навършиха се 50 години от приключването на фаталната космическа мисия "Аполо 13". От НАСА за първи път разпространиха непоказвани кадри от мисията.

През 1970 третата пилотирана мисия за стъпване на Луната се превръща в спасителна акция след авария на космическия апарат. Студената война е в разгара си, космическата надпревара - също. Американците са напът да осъществят третата си пилотирана мисия "Аполо 13" и да стъпят на Луната.  

По последна информация космическият апарат работи само на батерии. Оборудването, което не е необходимо, е изключено. Експлозия в кислороден резервоар прекратява безпроблемното до този момент провеждане на мисията.

Космическият апарат започва да губи кислород, горивните камери, произвеждащи електроенергия на кораба, също не работят. Контролният център на Земята чува смразяващата реплика - "Хюстън, имаме проблем". 

За да пестят енергия и да обърнат кораба към земята, астронавтите поемат ръчното управление, след което изключват централния компютър на борда. Заради бързо спадащите нива на кислород тримата астронавтите се местят на двуместния лунен модул. Там обаче имат същия проблем. 

След часове, прекарани в напрежение, тъмнина и студ, астронавтите успяват да се приводнят в Южния Пасифик. 

Изводите от разследването на аварията са категорични - технически проблеми, вследствие от човешка грешка и небрежност, довеждат до една от най-сложните спасителни операции в историята на човечеството.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
союз-33
преди 3 години
Фаталната - едва ли е точния термин - все пак се връщат живи , нали . . . . неуспешна - да , но фатална ? ? ! ! ! Сигнализирай за неуместен коментар