Пътуване по време на пандемия: ЕП гласува "зеления сертификат" за Ковид-19

За по-бързото въвеждане на документа настояват южните страни-членки, зависими от туризма

28.04.2021 | 19:00 Редактор: Юлия Христова

Европейският парламент гласува позицията си относно дигиталните здравни сертификати. Идеята на документа е да бъде единен и валиден във всички страни-членки на Европейския съюз, като по този начин да се улесни пътуването в рамките на общността.

Вместо за година - въвеждането на европейския закон за дигиталните сертификати трябва да приключи в рамките на няколко месеца. Европейската комисия иска до юни еднният докумет да започне да се прилага в рамките на съюза, за да подпомогне туризма. По време на дебатите в Европейския парламент, комисарят по правосъдието призова евродепутатите да не бавят приемането на удостоверението. 

"Ако упеем да предложим политическо и техническото решение, ще бъдем готови в срок", посочи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. 

За по-бързото въвеждане на документа настояват южните страни-членки, които са силно зависими от туризма. Докато чакат общо решение обаче, някои от тях разработиха свой модел на сертификат. Според Брюксел това може да доведе до хаос. 

"Рискуваме да имаме различни документи, които не могат да бъдат разчетени и проверени в различните държави-членки. Рискуваме и разпространението на фалшиви документи, а заедно с това и разпространението на вируса", допълни той.

Еврокомисията иска всички страни членки да прилагат един вид сертификат, който да се издава по  три критерия - ваксинация, отрицателен тест или преболедуване. Документът ще има обща структура на данните и механизъм за кодиране, включително QR код. По този начин ще се гарантира, че ще може да бъде верифицирани навсякъде в ЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години