Група от над 80 мароканци са влезли в Испания нелегално с плуване

Те са плували, въпреки силното течение и вятъра

26.04.2021 | 11:42 Редактор: Жаклина Иванова
Група от над 80 мароканци са влезли в Испания нелегално с плуване

Най-малко 80 марокански емигранти, поне 7 от които непълнолетни, са успели да стигнат нелегално тази неделя до автономния испански град Сеута, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка срещу Гибралтар.

Те са плували от мароканския бряг до най-южната испанска територия, въпреки силното течение и вятъра. Крайбрежните власти казват, че това е най-масовото нашествие на плувци емигранти.

"Отчаяние“ -  това кара младите мароканци на възраст между 20 и 35 години да облекат неопреновите костюми, да сложат плавниците и да напуснат незаконно границите на родния Мароко в търсене на по-добър живот в Европа.

Между териториите на двете страни има само 200 метра водна ивица и това дава надежда за успех. Някои се връщат, други се давят, а тези, които успеят биват настанявани в индустриални складове, където карат задължителна 14-дневна карантина.

Преди година веднага бяха връщани в страната по произход, но сега мароканската граница е затворена и това е допълнително улеснение за новопристигналите мигранти.

"Днешният ден беше истинска лудост“, каза в неделя говорител на полицията, принуден да активира хеликоптера на Гражданската гвардия, за да спасят от удавяне част от плуващите към Испания.

Миграционният натиск от Мароко през последните месеци е в пъти по-голям от нормалното. Полицейските части се оплакват от липсата на контрол над мароканското крайбрежие от страна на тяхната жандармерия, което улеснява напускането на страната, информира БНР.

Още по-интензивен е напливът към Канарските острови, където само през миналата година е имало 700% повече емигранти в сравнение с предходната. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Ехеее истински шампиони Сигнализирай за неуместен коментар