С хиляди свещи и цветя Ереван отбеляза годишнината от арменския геноцид

Според оценки между 1,2 млн. и 1,5 млн. арменци са били убити от Османската империя

24.04.2021 | 16:42 Редактор: Здравко Черкезов

Хиляди арменци излязоха днес по улиците на Ереван със свещи и цветя в ръце, за да отбележат 106-ата годишнина от кланетата на арменци, извършени от Османската империя по времето на Първата световна война, предаде Франс прес.

Множество от хора се събра в центъра на арменската столица, където е издигнат мемориал, посветен на жертвите на кланетата, които Армения, около трийсет страни по света и общност от историци определят като геноцид. Турция решително се противопоставя на тази квалификация на трагичните събития, отбелязва агенцията.

При мемориала се събраха военни, религиозни лидери, жени с деца и държавни служители, сред които и премиерът Никол Пашинян, които дойдоха да почетат паметта на загиналите арменци. Годишнината от кланетата се отбелязва днес, тъй като се смята, че те са започнали на 24 април 1915 г.

"На тази 106-а годишнина мислите ми са изцяло за наранената от историята Армения (...) Никога няма да забравим", заяви френският президент Еманюел Макрон в послание до арменския си колега Армен Саркисян, публикувано вчера от арменското правителство.

Макрон посети днес мемориала на арменския геноцид в Париж.

Според оценки между 1,2 млн. и 1,5 млн. арменци са били убити от Османската империя, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК