Диаманти за милиарди долари намериха купувачи за няколко месеца

Големите резерви се образуваха, когато индустрията замря в пика на пандемията

25.04.2021 | 11:48 Редактор: Юлия Христова
Диаманти за милиарди долари намериха купувачи за няколко месеца

Сривът на диамантената индустрия миналата година остави най-големите производители с нешлифовани диаманти за милиарди долари, които хващат прах в сейфовете. Сега, само в рамките на няколко месеца те успяха да им намерят купувачи.

Големите резерви се образуваха, когато диамантената индустрия замря в пика на пандемията, предизвиквайки опасения, че натрупаните количества ще са в тежест на бизнеса в продължение на години. Но засиленото търсене от посредниците, които режат, полират и продават камъните изтри натрупаните количества и то, при положение че основните компании за добив De Beers и Alrosa увеличават цените.

По-рано тази седмица от De Beers съобщиха, че са продали 13,5 млн. карата диаманти през първото тримесечие на годината – почти двойно на обема, който е бил добит, което на свой ред е сигнал за пресушаване на запасите. Въпреки че най-големият производител не съобщава какви са запасите му, компанията е сигнализирала на клиентите си, че те се връщат към нормалните равнища, посочват запознати, пожелали анонимност. От De Beers са отказали коментар за Bloomberg.

В същото време запасите на руската компания Alrosa са се свили с 60% за шест месеца до 12,8 млн. карата към края на март – най-ниското равнище от три години, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК