Джо Байдън със силни думи за борбата срещу системния расизъм

Призоваха Конгреса за бързи стъпки за реформирането на полицейските сили

21.04.2021 | 08:29 Редактор: Юлия Христова
Джо Байдън със силни думи за борбата срещу системния расизъм

Американският президент Джо Байдън заяви, че признаването на бившия полицай Дерек Шоувин за виновен за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през май миналата година "може да бъде гигантска стъпка напред" за нацията в борбата срещу системния расизъм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън говори пред журналисти в Белия дом заедно с вицепрезидента Камала Харис, часове след като съдебните заседатели произнесоха решението си по делото срещу Шовин.

"Това не е достатъчно. Ние не можем да спрем дотук", заяви президентът. Той и Харис призоваха Конгреса да предприеме бързи стъпки по отношение на реформирането на полицейските сили.

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат във вторник за виновен за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят.

Множества се събраха на много места в САЩ да отпразнуват присъдата, но и да привлекат вниманието върху необходимите следващи стъпки в борбата с расизма. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК