СЗО: Против сме пътниците да имат доказателство за ваксинация

Такава мярка ще задълбочи неравенствата, смятат още от организацията

19.04.2021 | 22:43 Редактор: Десислава Атанасова
СЗО: Против сме пътниците да имат доказателство за ваксинация

Комисията на Световната здравна организация за извънредни ситуации заяви в понеделник, че е против от международните пътници да се изискват доказателства за ваксинация, отчасти на основание, че такава мярка ще задълбочи неравенствата.

"Не изисквайте доказателство за ваксинация като условие за влизане, като се имат предвид ограничените (макар и нарастващи) доказателства за ефективността на ваксините при намаляване на предаването и постоянното неравенство в глобалното разпространение на ваксини", се казва в изявление на комисията, обобщаващо срещата от 15 април, резултатите от която бяха публикувани едва в понеделник, пише БГНЕС.

Идеята обаче среща критики, като мнозина казват, че ще доведе до дискриминация между млади и стари, както и богати и бедни. Някои също са повдигнали опасения относно поверителността. Държавите-членки на Европейския съюз вече са се споразумели за сертификати за ваксини, Китай стартира програма за здравни сертификати за пътници, а авиокомпаниите също обмислят да изискват доказателство за ваксинация.

Съединените щати от своя страна заявиха по-рано този месец, че няма да изискват паспорти за ваксинация, но добавиха, че частният сектор е свободен да проучи идеята.

Комисията на СЗО обсъди и други въпроси по време на заседанието си миналата седмица, включително увеличаване на достъпа до ваксини срещу Ковид-19 и намаляване на националното и глобалното неравенство, що се отнася до достъпа до ваксини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК