САЩ и Китай се обединиха в борбата с климатичните проблеми

Климатичната криза е сериозна, категорични са двете страни

18.04.2021 | 22:45 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ и Китай се обединиха в борбата с климатичните проблеми

Китай и САЩ заявиха, че ще се ангажират да работят заедно, както и с други държави за справяне с климатичните промени. Това се случва след няколко срещи между китайския пратеник за климата Сие Женхуа и американския му колега Джон Кери в Шанхай миналата седмица, пише BBC.

И двамата се споразумяха за по-нататъшни конкретни действия за намаляване на емисиите, потвърди съвместно изявление в неделя.

Американският президент Джо Байдън ще проведе тази седмица виртуална среща на върха за климата, която Китай заяви, че очаква с нетърпение. Все още не е известно дали китайският президент Си Дзинпин ще се присъедини към световните лидери, които ще присъстват на срещата.

"Съединените щати и Китай се ангажират да си сътрудничат помежду си и с други страни за справяне с климатичната криза, която трябва да бъде разгледана с необходимата сериозност и спешност", се казва още в изявлението.

В него се добавя, че и двете страни ще продължат да обсъждат "конкретни действия през следващите години за намаляване на емисиите, насочени към задържането на границата на допустимата температура, приведена в съответствие с Парижкото споразумение".

И двете страни се споразумяха да помогнат на развиващите се страни да финансират преминаването им към нисковъглеродна енергия. Ли Шуо, старши съветник по въпросите на климата за екологичната група Greenpeace, определи изявлението като "положително".

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК