73 години брак: Принц Филип и кралица Елизабет II, която не погледна друг

Двамата се срещат за първи път през 1934 година

18.04.2021 | 07:35 Редактор: Искра Ангелова
73 години брак: Принц Филип и кралица Елизабет II, която не погледна друг

Завинаги в сърцето ѝ. Кралица Елизабет II се сбогува с принц Филип на погребението му. Тя изпрати любимия си с черно палто, черна шапка и маска за лице. А любовната им история датира от седем десетилетия.

"Тя се влюби в него и никога не погледна друг", казва кралският биограф Сали Бедел Смит.

Двамата се срещат за пръв път през 1934 г. на сватбата на братовчед на принц Филип. 5 години по-късно те отново се срещат, когато Елизабет II е със семейството си на посещение в Дартмутския колеж.

Двамата започват да си разменят безброй писма, докато Филип служи активно в Кралския флот по време на Втората световна война.

elizabeth

"Филип обича да шофира и и да кара много бързо", пише тя в едно от писмата си, което беше пуснато на търг през 2016 г.

След едногодишно ухажване - двамата вдигат сватба на 20 ноември 1947 година в Уестминстърското абатство. Гостите са около 2 000, а над 200 млн. души по света гледат пищното тържество.

"Държим се така, сякаш принадлежим един на друг от години", пише Елизабет в писмо до родителите си.

Те никога не са се държали като "нормална" двойка по стандартите от 50-те години. Принц Филип винаги е бил на крачка зад жена си в публичното пространство. А да не забравяме, че и кралицата не взе името на съпруга си.

В едно от интервютата си той казва: "Аз съм единственият мъж в страната, който няма право да даде името си на собствените си деца."

Но през 1960 г., след смъртта на бабата на кралицата и оставката на тогавашния министър-председател Уинстън Чърчил, фамилията Маунтбатън е приета за потомците на двойката, които са мъже, но не получават кралска титла.

Принц Чарлз е роден през ноември 1948 г., а принцеса Ан - 1950 г., следвана от принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).

Въпреки формалността, която показват пред хората, близки до тях споделят, че споделеното им чувство за хумор е неразделна част от връзката на кралската двойка.

queen

"Той е човек, който не приема лесно комплиментите, но той беше моята сила и остана така през всичките тези години. Дължа му много", казва кралицата в едно от интервютата си.

"Мисля, че основният урок, който научихме, е, че толерантността е основната съставка за всеки щастлив брак", споделя пък принц Филип приживе.

След смъртта му, кралица Елизабет II ще продължи да изпълнява своите кралски задължения. А близък до семейството човек споделя: "Тя никога няма да абдикира заради дълга и честта."

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Е и!
преди 2 години
Защо трябва да ги гледа? Може и на задна без да се обръща! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Viki
преди 3 години
2
1 rate up comment rate down comment 0
Валя
преди 3 години
Качеството на платът е лош.Много по-тънък и вероятно ще издържи едно лято. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години