Русия отговаря на САЩ: Кремъл изгони 10 дипломати и постави други в черния списък

Москва ще затегне правилата за работа в американските дипломатически мисии

17.04.2021 | 10:02 Редактор: Жаклина Иванова
Русия отговаря на САЩ: Кремъл изгони 10 дипломати и постави други в черния списък

В отговор на новите американски санкции Русия реши да изгони 10 американски дипломати и да постави в черния списък осем бивши и настоящи високопоставени служители на САЩ. Това съобщи пред репортери руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от TACC.

В близко бъдеще десет американски дипломати ще напуснат Русия. По-рано САЩ решиха да изгонят 10 служители на руското посолство във Вашингтон, сред които според тях има "представители на руските разузнавателни служби“.

Москва също ще затегне правилата за работа в американските дипломатически мисии. Външният министър каза още, че Русия ще спре дейността на американските фондове, които се намесват във вътрешната политика на страната. 

Шестима настоящи и двама бивши американски служители попаднаха в черния списък за забрана за влизането в Русия. 

Както уточни руското външно министерство, тези мерки са отговор на американските санкции, наложени на 2 март поради ситуацията около Алексей Навални. Тогава САЩ добави седем служители към своя черен списък.

В четвъртък САЩ наложиха санкции срещу Русия, първите по рода си при администрацията на Джо Байдън. Вашингтон мотивира решението си, наред с други неща, с обвинения за участие на руското разузнаване в хакване на софтуера на компанията SolarWinds, както и намеса в президентските избори в САЩ, което Москва многократно отхвърля, пише "Фокус".

Съединените щати решиха да експулсират 10 руски дипломати, а също така забраниха на своите компании да купуват директно руски дългови ценни книжа, емитирани от Централната банка, Националния фонд за благосъстояние или Министерството на финансите на РФ след 14 юни 2021 г.

Освен това Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу 16 организации и 16 лица, за които се твърди, че са свързани с предполагаемата намеса на Русия в изборите в страната.

Санкциите включват и шест компании и организации, за които се твърди, че са помагали на руските специални служби, и осем физически и юридически лица, свързани с Крим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК