Германски компании ще разработват "зелените сертификати” за ЕС

Очаква се документите да бъдат готови за използване до края на юни

15.04.2021 | 21:25 Редактор: Жаклина Иванова
Германски компании ще разработват

Германските компании Deutsche Telekom и SAP ще разработват техническата инфраструктура за европейския ваксинационен сертификат, който ще облекчи придвижването в условията на пандемия.

Предварителният договор с производителя SAP и дъщерната компания на концерна Deutsche Telekom T-Systems вече е подписан, заяви днес говорител на Европейската комисия пред агенция ДПА, потвърждавайки информацията на седмичника "Виртшафтсвохе”.

Според него, двете компании в момента работят върху техническите спецификации. Окончателният договор за разработката на интерфейса за обмен на данни между националните приложения трябва да бъде подписан в скоро време. На национално ниво ще се използва софтуер, създадено от отделните държави от ЕС. В Германия с това ще се занимава американският концерн IBM, разработчикът на софтуер Ubirch, IT компанията Govdigital и провайдърът Bechtle.

Очаква се "зелените сертификати” да бъдат готови за използване на територията на ЕС до края на юни. Документът трябва да съдържа информация за ваксините, резултатите от тестовете и прекарано боледуване и да се признава от всички държави членки в ЕС. Какви предимства ще дава този сертификат, всяка държава трябва да реши самостоятелно, предава БГНЕС.

Предстои държавите членки и Европейският парламент да съгласуват подробности около "зеления сертификат”.

SAP и Deutsche Telekom вече се занимаваха с разработката на общоевропейска платформа, обединяваща 17 национални приложения за проследяване на веригата от заразяване със SARS-CoV-2. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК