ЕК: Очакваме общо 250 млн. дози ваксина от Pfizer/BioNTech до юли

Фон дер Лайен съобщи за допълнителни 50 млн. дози от производителя

14.04.2021 | 16:15 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК: Очакваме общо 250 млн. дози ваксина от Pfizer/BioNTech до юли

ЕС реши да се опре в по-голяма степен на BioNTech/Pfizer, за да компенсира суспендираните дози ваксини на Johnson & Johnson и за по-дългосрочни нужди за борба с мутиращия коронавирус, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че днес започват преговорите с този производител за доставка на 1,8 млрд. дози ваксина през 2022-2023 година. По нейните думи се очаква преговорите да завършат бързо.

Фон дер Лайен добави, че производителят ще достави в ЕС до юли общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението. Досега държавите от ЕС са получили общо 126 милиона дози ваксина от всички одобрени производители, информира БТА.

Имунизираните в ЕС вече са 100 милиона, като една четвърт от тях са получили по две дози ваксина, отбеляза председателят на ЕК. По нейните думи вчерашното решение на Johnson & Johnson временно да преустанови доставките на ваксина заради случаи на тромбози показва колко уязвима цел си е поставил в ЕС имунизираните до края на лятото да бъдат 70 на сто от пълнолетното европейско население.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК