Китай: Безотговорно е решението на Япония да изпусне водите от "Фукушима"

Действието ще навреди на публичното здраве и сигурност, смята Пекин

13.04.2021 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Китай: Безотговорно е решението на Япония да изпусне водите от

Китай реагира на решението на Япония за изпускане на радиоактивните води от АЕЦ "Фукушима" в морето. Говорителят на китайското Външно министерство посочи, че Китай, като близък съсед и заинтересована страна, изразява сериозна загриженост.

Той добави, че едностранното решение на Япония, въпреки съмненията и протестите в страната и чужбина, без провеждането на консултации със съседните страни и международната общност, е безотговорно. Действието ще навреди на публичното здраве и сигурност, както и жизненоважните интереси на народите от съседните страни.

Говорителят подчерта, че морето е общо богатство на човечеството и този въпрос не е само на Япония, предаде радио "Китай".

Пекин силно настоява Токио да осъзнае своята отговорност, да изпълни международните си задължения с научни средства и да отговори на сериозната загриженост на международната общност, съседните страни и своя народ. Китай, заедно с международната общност, ще следи отблизо развитието на ситуацията и ще си запази правото за по-нататъшна реакция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК