Китай обмисля смесването на ваксини

Според Пекин някои препарати са с ниска ефективност

12.04.2021 | 06:30 Редактор: Никола Симеонов
Китай обмисля смесването на ваксини

Директорът на китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията Гао Фу заяви, че страната официално обмисля смесване на различни ваксини срещу коронавирус, признавайки, че ефективността на някои препарати "не е голяма“.

Данните показват, че китайските ваксини изостават по отношение на ефективността от препарати като на Pfizer и Moderna, но при тях не липсват ограниченията по отношение на съхранението, съобщава Ройтерс. 

Ваксините, които са налични в момента, нямат много високи нива на защита, посочва Гао по време на конференция в Чънду.

"Обмисля се инокулация чрез използване на ваксини от различни технически линии“, изтъква здравният експерт.

Според Гао подобни мерки за „оптимизиране“ на процеса по ваксиниране, включително промяната в броя на дозите и продължителността на времето между инжекциите, са решение на проблемите с ефективността.

До момента Китай е успял да разработи четири ваксини срещу коронавирус, които са одобрени за обществена употреба, като според източници страната ще произведе 3 млрд. дози до края на годината.

Установено е, че ваксината срещу Ковид-19, разработена от китайската компания Sinovac, е ефективна малко над 50%, сочат проведените в Бразилия клинични тестове. Друго проучване в Турция, показва, че ефективността на препарата достига 83,5%, пише Investor.bg

Все още няма подробни данни относно ефективността на ваксините, произведени от Sinopharm. Смята се, че препаратите, разработени от компанията имат ефективност съответно от 79,4% и 72,5 на сто, въз основна на досегашните проучвания.

Двата китайски концерна представиха данни за своите ваксини, чиито нива на ефективност са в съответствие със стандартите на Световната здравна организация (СЗО).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК