Кралица Елизабет II: Филип беше моята сила и остана през всичките тези години

Херцогът се оттегли от кралските си задължения през 2017 г.

09.04.2021 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Съпругът на британската кралица Елизабет втора принц Филип почина на 99-годишна възраст. Новината съобщи Бъкингамският дворец. На 16 март той беше изписан от болницата след като претърпя сърдечна операция.

Веднага, след като вестта за смъртта на принц Филип се разпространи от международните агенции - много британци отидоха пред Бъкингамския дворец. 

Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ. През февруари 1947 г. става британски поданик. Същата година сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. И макар първоначално да не е одобрен от родителите и придворните, брачният съюз между двамата е увенчан от голям успех - най-дълголетната двойка в британската кралска история.

"Мисля, че основният урок, който научихме, е, че толерантността е основната съставка на всеки щастлив брак", казваше той.

73 години принц Филип винаги е подкрепял и стоял зад своята съпруга. 

"Той просто беше моята сила и остана през всичките тези години", посочи Кралицата преди време.

Принцът оставя съпруга, четири деца, 8 внуци и 10 правнуци. Херцогът се оттегли от кралските си задължения през 2017 г.  До 2019-та обаче остана активен шофьор, след като претърпя автомобилна катастрофа и като по чудо остана невредим. Херцогът на Единбург беше приет в болница "Крал Едуард” в Лондон на 16 февруари тази година.

Той претърпя сърдечна операция в началото на март, а 28 дни по-късно беше изписан от лечебното заведение. След смъртта му в Обединеното кралство ще има 30 дни национален траур. Знамената ще бъдат спуснати наполовина.

Британският премиер Борис Джонсън също поднесе съболезнования и отдаде почит към принц Филип.

"Помним херцога - най-вече с неговата непоколебима подкрепа за Нейно Величество кралицата, не само като принц консорт, стоящ до нея всеки ден от царуването ѝ, но и като неин съпруг, нейна опора и упование от повече от 70 години. Днес мислите на нашия народ трябва да са с Нейно Величество и семейството ", подчерта Борис Джонсън.

Веднага след като бъде обявена смъртта, членовете на кралското семейство и представителите са задължени да носят тъмни цветове и траурни ленти. Смята се, че принц Филип е избрал частно погребение във военен стил в параклиса "Сейнт Джордж" , както и да бъде положен в градините Фрогмор, където са погребани кралица Виктория и принц Алберт.

Тъй като принц Филип не е в наследствената линия, кралица Елизабет II ще остане на трона до смъртта си, след което принц Чарлз - най-големия ѝ син, ще се възкачи на престола. През юни принц Филип трябваше да навърши 100 години.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 0
Загрижен гражданин
преди 3 години
Яжте и пийте и добра дума думайте сас добро да са запомним и с добро да са разделим Сигнализирай за неуместен коментар