САЩ проучват риска от алергична реакция при ваксините на Moderna и Pfizer

Има няколко докладвани инцидента с алергични реакции, известни като анафилаксия

08.04.2021 | 11:40 Редактор: Здравко Черкезов
САЩ проучват риска от алергична реакция при ваксините на Moderna и Pfizer

Американските национални здравни институти съобщиха в сряда, че са започнали междинно проучване за определяне на риска от алергични реакции спрямо ваксините, произведени от Moderna Inc. и Pfizer Inc.

Няколко инцидента с алергични реакции, известни като анафилаксия (която може да има летален изход – бел.ред.), са докладвани в САЩ след ваксинации с препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna.

През януари Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че алергичните реакции се проявяват със скорост 11,1 на 1 млн. ваксинации, информира БГНЕС.

Проучването, финансирано от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, ще включи 3 400 души на възраст между 18 и 69 г., като около 60% от участниците са имали анамнеза за тежки алергични реакции към храна, ужилване от насекоми или имунотерапия.

Целта на проучването е да достигне до дела на участниците, които имат системна алергична реакция в рамките на 90 минути след инжектирането. Агенцията ще съобщи данните по-късно през лятото.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК