По-висока доходност по американските облигации и по-силен долар

Акциите поевтиняват за пръв път от септември

05.04.2021 | 13:24 Редактор: Жаклина Иванова
По-висока доходност по американските облигации и по-силен долар

Инвеститорите на развиващите се пазари, които се възстановяват от загубите миналия месец, стартират първата пълна седмица на април с очаквания за повече болка, заради по-високата доходност по американските облигации и по-силния долар, пише Bloomberg.

В петък по-силните от очакваното данни за пазара на труда в САЩ накараха инвеститорите да включат в оценките си възможността за по-ранно начало на лихвените увеличения от Федералния резерв. 

Това увеличи опасенията, че по-високата възвръщаемост от безрисковите инвестиции в най-голямата икономика в света може да доведе до изтичането на още средства от развиващите се пазари. Търсенето на активи на развиващите се пазари отслабна в края на март.

Morgan Stanley остава мечи настроена спрямо валутите на развиващите се пазари, като посочва, че темпът на ваксинациите в много развиващи се икономики заплашва да натежи на растежа и те да изостанат спрямо САЩ. Междувременно Citigroup очаква по-високата доходност по американските облигации и стабилният долар да окажат допълнителен натиск върху някои класове активи в идните месеци.

“Това тримесечие може да е голямо за долара и не е задължително да е силно за развиващите се пазари”, заяви Луис Костам Citigroup. Според него доходността по американските облигации може да продължи да се повишава в месеците от април до юни или юли.

Валутите и облигациите на развиващите се пазари записаха първата си тримесечна загуба в периода до 31 март от година насам, докато доларът достигна най-високото си ниво от ноември. Акциите поевтиняват за пръв път от септември, преустановявайки ръстовете в цените си за тримесечието.

Инвеститорите ще насочат вниманието си тази седмица към данните за инфлацията на развиващите се пазари в търсене на сигнали за пътя на монетарните политики, след като централните банки на Турция, Русия и Бразилия повишиха основните си лихви през миналия месец.

Чететe повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК