Фондовият пазар заобича Volkswagen, които взеха пример от Tesla

VW има амбиции да привлече големи и малки инвеститори

17.03.2021 | 23:15 Редактор: Здравко Черкезов
Фондовият пазар заобича Volkswagen, които взеха пример от Tesla

Volkswagen бързо промени статута си от корпоративен динозавър в любимец на фондовия пазар, след като главният изпълнителен директор на германската компания взе пример от Илън Мъск, пише Bloomberg.

Хърбърт Дийс се зае със задачата да разпространява послания за VW в социалните медии с амбиции да привлече големи и малки инвеститори. И това бързо се изплати – обикновените акции на автомобилния производител затвориха сесията във вторник на най-високите си нива от 2009 г. насам.

Обратът в настроенията на VW е значителен и внезапен. Пазарната капитализация на компанията се понижи през миналата година, когато Tesla изпревари всички останали автомобилни производители, за да стане най-високо оценената компания в света. Но през този месец VW добави 31.6 млрд. евро към оценката си, благодарение на оптимизма, че може да успее да навакса и може би дори да надмине Tesla в световните продажби на електрически превозни средства.

Подобно на усилията на Мъск се да доминира в новинарския цикъл, VW отправя множество съобщения през седмиците оттогава. Концернът разкри по-просторната версия на Porsche Taycan, удвои целта си за продажбите на електромобили на марката VW за Европа и обяви чрез профилите на Дийс в LinkedIn и Twitter, че ще бъде домакин на събитие, подобно на "Деня на батерията" на Tesla през септември.

VW последва обещанието си, че има за цел да изгради шест фабрики за батерии само в Европа до края на десетилетието,  с годишна конференция за приходите, която също избра да е с фокус върху електромобилите. Обикновените акции поскъпнаха с 29% във вторник на борсaта във Франкфурт, което е най-големият скок след неуспешния опит на Porsche да придобие компанията преди десетина години, което от своя страна причини краткосрочна корекция.

Макар и ръстовете, които Дийс генерира напоследък, да са със здравословен характер за компанията, те все още са далеч от това, което Мъск успя да реализира миналата година. Въпреки всичко това те частично компенсираха намаленията на заплатите. Заплатата на изпълнителния директор с включени социални осигуровки, се понижи до 7,7 милиона евро през миналата година от 8,4 милиона през 2019 г., разкри във вторник VW в годишния си доклад.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК