Католически Великден: Папата призова да се ускори разпределението на ваксините

Ето как премина необичайният Великден на католиците

04.04.2021 | 19:28 Редактор: Тодор Петров

Милиони католици по целия свят отбелязват Възкресение Христово. За втора поредна година тържествените богослужения се проведоха при строги ковид ограничения.

Със запалени свещи на тъмно започна службата във Ватиканската базилика като символ на света пред Иисус. Заради ковид ограниченията там бяха допуснати само 200 богомолци 2 часа по-рано от обичайното, за да могат присъстващите да спазят вечерния час, наложен заради пандемията. 

Във великденското си послание папа Франциск призова да се ускори разпределението на ваксините срещу Ковид-19, особено за бедните страни. Той нарече "скандални" въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия. 

"Пандемията все още се разпространява, а социалната и икономическа криза остава сериозна, особено за бедните. Въпреки това, въоръжените конфликти не спират, а военните арсенали биват укрепвани и това е скандално", заяви папата. 

Над 170 социални мрежи излъчваха литургията на живо. Така Близо 9000 души празнуваха Възкресение разделени, но заедно. 

Католиците в Израел също отбелязаха празника. На най-святото място за християните - църквата на Божи гроб, бе отслужена традиционната великденска меса. Тази година ограниченията за Великден там бяха по-леки от миналогодишните, заради по-малкия брой заразени и многото ваксинирани в страната. 

Два дни по-рано полиция прекрати служба за Разпети петък в в полската католическа църква в Балъм, южен Лондон, заради нарушаване на ковид мерките. Полската католическа енория в Лондон излезе с обръщение, че полицията "грубо е надвишила своите правомощия", като е спряла службата и е наредила на енориашите да се приберат у дома. По случая започна разследване.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК