Рекордна избирателна активност в Австралия, 6 са откритите секции

Хората тук говорят за политика повече от обичайното, смята Явор Константинов

04.04.2021 | 08:50 Редактор: Никола Симеонов

В деня на вота ще гласуват и сънародниците ни в Австралия и Нова Зеландия. Рекордна избирателна активност се наблюдава в Бризбейн, Сидни и Оуклънд.

"Една от причините за тази рекордна избирателна активност е набраната инерция от протестите в България, а и в целия свят. Изборите са очаквани. Хората са политически активни и се говори за политика повече от нормалното", заяви сънародникът ни в Австралия Явор Константинов за Изборното студио на Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че в Австралия откритите секции са 6, а в Нова Зеландия 2. 40 доброволци се грижат за правото на глас на нашите сънародници. Константинов коментира и пречките пред упражняване на правото на глас.

"Разстоянията са огромни, засега няма регистрирани нарушения. Друг проблем би бил големият брой хора с изтекли документи. Българската държава не предоставя неприсъствен начин за тяхното подновяване. Има 1 посолство и за двете държави и нито едно консулство. За пример - един човек от Пърт трябва да лети 4 часа, за да си поднови паспорта", каза той.

На въпроса колко българи ще могат да гласуват в Австралия, Константинов отговори:

500 ще могат да упражнят правото си на глас. В страната има регистрирани 5000 българи, но има и други, които посочват "не желая да кажа от къде съм" или се самоопределят като австралийци.

Не му е известно да има карантинирани в момента българи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК