7 млн. са напуснали Сирия заради войната, САЩ не искат отстраняването на Асад

Заплата там е равна на луксозна кутия бонбони, заяви проф. Владимир Чуков

02.04.2021 | 21:58 Редактор: Никола Симеонов

На фона на нарастващото напрежение между Запада и Русия, остава неясна съдбата на разрушената от гражданската война Сирия.

"Състоя се втората конференция за Сирия в Брюксел с обещания за помощ на стойност 6,5 млрд., а предната сума беше 10 млрд. Разрушенията в Сирия обаче са за над трилион", каза в ефира на "Денят ON AIR" международният анализатор проф. Владимир Чуков. 

По думите му план на Башар Асад за възстановяване на страната реално не е имало.

"Имаше някакви усилия на Обама, но не се разбра точно. В момента американците не искат отстраняването на Асад, искат сирийците сами да решат. Не е ясно какво ще стане на изборите в страната. Сирия беше просперираща държава. Сега е невероятна бедност по отношение на обикновения човек", каза експертът.

Проф. Чуков добави, че заплата там е равна на луксозна кутия бонбони.

"7 млн. сирийци напуснаха страната. Преди войната те бяха 21 млн. Всеки втори сириец е сменил своя дом. Или е напуснал държавата, или е сменил района. Не вярвам, че може да очакваме нова вълна бежанци от Сирия", каза анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков смята още, че не може да има пълно оттегляне на военните контингенти, защото съществува опасност "Ислямска държава" да се намеси веднага.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
й
преди 3 години
Да се връщат. Война вече няма. Като не им харесва, да ходят при камиларите или в пуйката. Сигнализирай за неуместен коментар