Без автобуси от Турция в деня на изборите заради Ковид-19

Турските власти обявиха пълен локдаун за почивните дни

02.04.2021 | 16:04 Редактор: Здравко Черкезов
Без автобуси от Турция в деня на изборите заради Ковид-19

Пътуванията за и от Турция съвсем замряха заради Ковид-19. Автобусите, обслужващи линиите между Кърджали и различни турски градове, са оставени на депо на автогарата в родопския град.

Заради пандемията от Ковид-19 на парламентарните избори в Кърджали няма да пристигнат автобуси с избиратели от Турция. Традиционно част от нашите изселници се връщат по родните места, за да упражнят правото си на вот.

Тази пролет ситуацията е различна. Пътникопотокът между България и Турция е замрял.

"Положението е критично. Хората пътуват само при крайна необходимост", твърди Сейхан Мехмед, който е представител за Кърджали на един от големите превозвачи.

Думите му се потвърждават и от диспечерите на автогарата в родопския град. Според тях преди пандемията от Кърджали до различни турски градове са потегляли до 18 автобуса само в денонощието в едната посока. В момента от кърджалийската автогара тръгват по 1-2 полупразни автобуса.

"Няма как да пусна автобус с трима или четирима пътника. Сметките ни не излизат", казва Мехмед пред "24 часа". Той допълва, че за да обслужват малкото пътници, фирмите събирали клиентите си и се редували при пътуванията.

Наложените ограничителни мерки заради Ковид-19 в Турция допълнително ще затруднят пътуванията до България. Властите в югоизточната ни съседка обявиха пълен локдаун за почивните дни.

Турските граждани имат право да напускат домовете си единствено за да си купят храна и лекарства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК