Белгийците масово нарушават Ковид мерките

Топлото време изкара хиляди хора на морските плажове или в парковете

31.03.2021 | 17:39 Редактор: Здравко Черкезов
Белгийците масово нарушават Ковид мерките

Белгия е изправена пред допълнително неочаквано препятствие, което трябва да преодолее в борбата срещу коронавируса: с настъпването на топлото време много хора излязоха навън, предаде Associated Press.

Температурите в страната никога не са били толкова високи толкова рано през годината, достигайки 24,5 градуса по Целзий. Хиляди хора отидоха на морските плажове или в парковете, въпреки тревожния ръст на случаите на коронавирус.

Топлото време се очаква да продължи до петък и началото на уикенда за католическия Великден, който тази година се пада на 4 април. Това е добра новина за 11,5-милионното население на Белгия, жадуващо за слънце след мрачната зима, но и истинска причина за безпокойство за властите, борещи се да се справят с третата епидемична вълна.

В съответствие с мерките, които са в сила сега, белгийците нямат право да ходят в чужбина, но могат да пътуват в страната. Мнозина не устояха на изкушението да посетят плажовете на Северно море, особено след като властите решиха миналата седмица да оставят училищата затворени за още една седмица преди великденската ваканция в опит да забавят разпространението на коронавируса. Така мярката може да предизвика обратен ефект, отбелязва AP, цитирана от БТА.

Ситуацията в големите градове не е по-малко тревожна. В столицата Брюксел, например, снощи мнозина се събраха в един от най-големите паркове, за да пийнат по нещо или да поспортуват на открито. Въпреки рестрикциите, ограничаващи събиранията на открито до максимум четирима души, големи групи от хора бяха видени да седят на тревата в парка.

Мнозина от хората в парка не спазваха правилото да се носи маска.

Брюкселската прокуратура дори издаде днес предупреждение, след като в социалните мрежи бяха обявени два незаконни фестивала, насрочени за 1 и 2 април в два от парковете на града. В парковете ще бъдат разположени полицаи, а от участниците в нарушаващите мерките срещу коронавируса прояви може да бъде потърсена наказателна отговорност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК