Тайван: Китай ни краде технологиите и талантите

Това било следствие от търговската война със САЩ

31.03.2021 | 15:28 Редактор: Никола Симеонов
Тайван: Китай ни краде технологиите и талантите

Търговската война между Съединените щати и Китай принуждава Пекин да увеличи усилията си за кражби на технологии и привличане на таланти от Тайван, така че да направи собствената си индустрия за чипове по-малко зависима от други, обяви тайванското правителство, цитирано от Ройтерс.

Вашингтон се прицели в китайската технологична индустрия по време на ожесточения търговски спор, налагайки санкции на фирми, включително на гиганта в телекомуникационното оборудване Huawei Technologies, посочвайки, че те са заплаха за националната сигурност. Всичко това успя да ядоса Пекин.

В Китай се твърди, че Тайван е дом на процъфтяваща и водеща в глобален мащаб индустрия за чипове, а правителството отдавна се притеснява от усилията на Пекин да копира този успех – чрез справедливи средства или не чак толкова.

По време на заседание на парламентарна комисия министърът на икономиката на Тайван Уанг Мейхуа заяви, че търговската война е създала нови рискове. Коментарът му беше по повод въпрос за това как страната ще отговори на "червената верига на доставките“ – препратка към цвета на управляващата Комунистическа партия в Китай.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК