Европа затяга мерките, а ваксината на AstraZeneca има ново име (ОБЗОР)

Франция и Испания отбелязват рекорден брой новозаразени с Ковид-19

30.03.2021 | 14:52 Редактор: Здравко Черкезов

Продължава затягането на мерките в редица страни в Европа за Страстната седмица. А ваксината на AstraZeneca вече е с ново име - Vaxzevria. 

За промяната на името на препарата на шведско-британската компания се разбира от съобщение на Европейската агенция по лекарствата. Шведските здравни власти уточняват, че промяната на името няма до доведе до промяна на състава, но специалистите по ваксини трябва да са запознати с нея, тъй като етикетите ще са различни.

Канада стана поредната страна, която забрани използването на оксфордската ваксина за хора под 55 години.

Италианският премиер Марио Драги и съпругата му Мария се ваксинираха именно с нея. И то в момент, в който Италия се стреми да засили кампанията си за ваксинация. Италия беше една от редицата европейски държави, които по-рано този месец спряха използването на ваксината на AstraZeneca.

Франция отбеляза най-високия брой на пациенти с коронавирус в интензивни отделения.

В Испания случаите на заразени са се увеличили над 10 пъти от петък. Властите забраниха пътуванията между областите и ограничиха събиранията в Страстната седмица. Но заведенията остават отворени.

Във Виена локдаунът се удължава до 11 април. 

Заради ръст на новите случаи на коронавирус Турция затяга противоепидемичните мерки. По време на свещения месец Рамазан се забраняват събиранията за общите хранения. 58 от 81 окръга на страната, в това число Истанбул и Анкара, са обявени за високо рискова или червена зона. Това е и причината по решение на властите в тях през уикендите да се въвежда пълно затваряне, за да се ограничи разпространението на заразата. В страната остава в сила въведения вечерен час от 21 ч. до 05 ч. сутринта.

В Румъния няколкостотин души протестираха срещу мерките. Те се движиха в колона, придружавана от полицаи, достигайки до сградата на правителстовто на площада на Победата. От неделя в засегнатите области беше въведен вечерен час в почивните дни от 20:00 вместо от 22:00, а работното време на магазините беше намалено.

Властите в Бразилия от своя страна разследват черен пазар на ваксини - една доза стига 250-300 щатски долара.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК