Над 40 души са загинали при сбогуване с президента на Танзания

Мнозина се опитаха да влязат, заобикаляйки одобрения маршрут, имаше смачкване, заявиха от полицията

30.03.2021 | 13:12 Редактор: Десислава Атанасова
Над 40 души са загинали при сбогуване с президента на Танзания

На стадион в най-големия град на Танзания, Дар ес Салам, по време на церемония за сбогуване на 21 март с президента Джон Магуфули, загинаха 45 души, а други бяха ранени. Това съобщи днес танзанийският вестник „Ситизън“, позовавайки се на полицейски доклад и уточнявайки, че те са загинали от задушаване. пише БГНЕС.

"Хората загинаха, защото мнозина се опитаха да влязат на стадиона, заобикаляйки одобрения маршрут, имаше смачкване", каза командирът на специалната полицейска зона на Дар ес Салаам Лазаро Мамбосаса.

Джон Магуфули, който бе преизбран за президент миналия октомври, почина на 17 март в болница в Дар ес Салам. Официалната причина за смъртта са сърдечни проблеми, но лидерът на опозицията в Танзания Тунди Лису, който пръв съобщи за хоспитализацията на държавния глава, твърди, че Магуфули е имал коронавирус.

Прощални церемонии с Джон Магуфули се проведоха в цяла Танзания в продължение на шест дни. След събитията на стадиона в Дар ес Салам властите взеха специални мерки за сигурност, а тълпите бяха избегнати в други градове. Магуфули е погребан на 26 март в родния си град Чато в северозападната част на Танзания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК