Иран помилва или намали присъдите на над 1800 затворници

Това се случва няколко пъти в годината, при отбелязване на религиозни или национални празници

29.03.2021 | 22:59 Редактор: Юлия Христова
Иран помилва или намали присъдите на над 1800 затворници

Иран помилва или намали присъдите на над 1800 затворници, за да отбележи религиозен празник, отбелязан в понеделник.

Сред късметлиите е налице и рядко вижданото освобождаване на 100 души, задържани във връзка с държавната сигурност, подчертава АФП.

Върховният лидер аятолах Али Хаменей "се е съгласил да помилва или да намали присъдите на 1849 осъдени", съобщи уебсайтът на съдебната власт Mizan Online.

Сред освободените са затворници, осъдени след протести, проведени през ноември 2019 г., когато изненадващо увеличение на цените на горивата предизвика вълна от демонстрации в Иран.

"Сто (от затворниците), осъдени по причини, свързани с държавната сигурност, също са в този списък за помилване, който включва редица лица, осъдени във връзка със събитията от ноември 2019 г.", добави сайтът без допълнителни подробности.

Най-малко 304 души загинаха при вълненията през 2019 г., според базираната в Лондон Амнести Интернешънъл, докато някои властови институции обявиха 230 смъртни случая по време на, както казаха, "бунтове".

Организацията на обединените нации заяви, че е имало "масови арести" след събитията през 2019 г., но не са съобщени подробности за това колко са задържани тогава и колко все още са задържани, пише БГНЕС.

Помилванията бяха обявени в навечерието на религиозния фестивал, отбелязващ рождението на Махди, който мюсюлманските шиити вярват, че трябва да се върне, за да се сложи начало на царуването на справедливостта.

В Иран затворници биват помилвани няколко пъти в годината, за да се отбележат религиозни или национални празници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК