ООН призовава за спешни действия по ситуацията в Мианмар

Необходимо да се започне разследване на виновните за ужасните действия

28.03.2021 | 20:20 Редактор: Десислава Атанасова
ООН призовава за спешни действия по ситуацията в Мианмар

Специалният докладчик на ООН за Мианмар Том Андрюс осъди разстрела на демонстранти в Деня на въоръжените сили на страната, наричайки го "масово убийство", пише БГНЕС.

Според Андрюс военната хунта "е покрила Деня на въоръжените сили на Мианмар със срам, избивайки мъже, жени и много малки деца в цялата страна“.

"Някои страни буквално подкрепят хунтата в Мианмар, използваща военно оръжие срещу собствения си народ. Някои просто поднасят съболезнования. Други предлагат хаотични, некоординирани действия. А четвърти просто мълчат. Времето отдавна е дошло за сериозни, координирани действия“, обобщава Андрюс, обръщайки се към международната общност.

От гледна точка на експерта Съветът за сигурност на ООН е "точното място за анализ на криза от такъв мащаб“. Ако Съветът за сигурност на ООН не може да започне да действа, е необходимо незабавно да се свика извънредна международна среща на върха, за да се обсъди ситуацията в Мианмар, посочва Андрюс.

Като конкретни действия, насочени към защита на жителите на Мианмар от тиранията на военната хунта, експертът предлага да се блокира достъпът на путчистите до финансовите фондове на страната, изградени от продажбата на нефт и газ, както и да се лишат силите по сигурността от достъп до оръжия и технологии с двуяка употреба.

Освен това е необходимо да се започне разследване на виновните за ужасните действия, на които жителите на Мианмар са станали жертви, посочва специалният докладчик на ООН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК