Китай отвърна заради Синдзян: Наложи санкции срещу лица в САЩ и Канада

Конфронтацията се разпали след съобщенията за принудителен труд при събиране на памук

28.03.2021 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Китай отвърна заради Синдзян: Наложи санкции срещу лица в САЩ и Канада

Пекин обяви ответни санкции срещу лица в САЩ и Канада след обвиненията на Запада за нарушаване на човешките права в страната. Последиците върху корпоративния сектор продължават да се разрастват, информира Bloomberg.

Напрежението се разпали заради съобщенията за принудителен труд при събиране на памук в западната китайска провинция Синдзян - обвинения, които Пекин рутинно отхвърля като политически мотивирани лъжи.

В събота китайското външно министерство обяви санкции срещу канадски законодател и парламентарна комисия по правата на човека, както и срещу ръководителите на американската Комисия за международна религиозна свобода, известна като USCIRF. 

Китайските мерки бяха предприети в отговор на санкции, обявени преди седмица от САЩ и Канада, които бяха "базирани на слухове и дезинформация", гласи изявление на външното министерство на Поднебесната империя.

Противоречията около Синдзян увеличават обхвата на конфронтацията между Китай и САЩ и техните съюзници, която започна при Доналд Тръмп и се втвърдява при администрацията на Байдън.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК