ЕС реши: Ваксините ще се разпределят пропорционално между всички

Това се разбраха евролидерите след обтегнати преговори снощи

26.03.2021 | 13:55 Редактор: Здравко Черкезов

Ваксините в Европейския съюз ще се разпределят пропорционално между всички държави-членки. Това се разбраха евролидерите след обтегнати преговори по време на видеоконферентна среща на Европейския съвет.

Часове наред евролидерите обсъждаха разпределението на ваксините в ЕС. Но пълен компромис не беше постигнат, тъй като разговорите вчера бяха само за допълнителните 10 млн. дози на Pfizer, които ЕС ще получи през април. Обещано бе доставките на ваксини да се пропорционални между всички държави-членки. Така България трябва да получи още 155 000 дози - толкова е квотата на страната ни, съотнесена към цялото население на Съюза. 

"Европейската комисия ще направи така, че пропорционалното разпределение да е факт", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Евролидерите са обсъдили и руската ваксина Sputnik V, която е възможно да бъде одобрена най-рано през юли. 

Срещата не мина и без назряващото разделение между двата лагера в съюза. Ангела Меркел отправи критики към "групата на шестте", оглавявaна от австрийския канцлер Себастиан Курц, в която е и българският премиер Бойко Борисов. Лидерите на шестте държави по-рано обвиниха Еврокомисията и големите европейски страни за разпределението на ваксините.

На виртуалния Европейски съвет Меркел се обърна към Курц така:

"Недостигът на ваксините в Австрия се дължи на провала на правителството колко ваксини да поръча, а не на дискриминационно поведение на Брюксел."

Според договорите с производителите през второто тримесечие всички страни в ЕС ще получат повече ваксини в сравнение с първите три месеца на годината.

Темата беше обсъдена и с американския президент Джо Байдън, който участва във видеоконференцията. Това е първото участие на американски държавен глава в европейска среща на върха от 2009 година.

Извън участието си в евросрещата Джо Байдън даде първа пресконференция в Белия дом. Той обяви, че до 100-ия ден от началото на управлението му ще бъдат имунизирани 200 млн. души. Първоначалната му цел от 100 млн. беше постигната преди дни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Пресцентър на МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК