Европейският съюз не се нуждае от руския Sputnik V

Това заяви еврокомисарят по ваксинацията Тиери Бретон

22.03.2021 | 15:46 Редактор: Тодор Петров
Европейският съюз не се нуждае от руския Sputnik V

Ваксините срещу Ковид-19 "идват" и Европейският съюз не се нуждае от руския Sputnik V, увери еврокомисарят, отговарящ за процеса на ваксинация на Блока, цитиран от Bloomberg. 

Тиери Бретон, комисарят по вътрешните пазари на ЕС, обеща, че през април ще бъдат доставени 100 милиона дози и заяви, че континентална Европа може да достигне имунитет до 14 юли - Денят на Бастилията във Франция.

В същото време "руснаците се борят да се доберат" до Sputnik, сподели Бретон в интервю за френска телевизия. А пък германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ може да започне да прилага руския медикамент.

”Уважаеми комисар Бретон, моля, спрете да бъдете предубедени. Европейците искат право на избор между безопасни и ефективни ваксини, който досега не сте предоставили. Sputnik V вече е одобрен в 54 страни “, реагира руският разработчик на ваксини в поредица от постове в Twitter.

Запитан за сравнително бавното разпространение на ваксини в ЕС, Бретон настоя, че смъртността, свързана с Ковид-19 е по-висока във Великобритания и в САЩ, където президентът Джо Байдън заяви, че вече са постигнали целта за ваксиниране на 100 милиона американци.

Европа произвежда около 150 милиона дози на месец, посочи Бретон, добавяйки, че той ежедневно разговаря с изпълнителния директор на AstraZeneca, за да провери докъде е стигнало производството. 

Четете повече по темата на bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК