Здравословното състояние на руския опозиционер Навални е "задоволително"

Той е осъден на две и половина години затвор по дело за измама от 2014 г.

25.03.2021 | 15:14 Редактор: Юлия Христова
Здравословното състояние на руския опозиционер Навални е

Здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални е "задоволително". Това заяви днес Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), след като вчера негови близки биха тревога и заявиха, че здравето му се влошава, откакто е изпратен в наказателната колония, предаде Франс прес.

"По искане на затворниците на 24 март бяха проведени медицински прегледи" и здравословното състояние на Навални бе "преценено като стабилно и задоволително", съобщи ФСИН на руските осведомителни агенции, цитирани от АФП.

Навални е осъден на две и половина години затвор по дело за измама от 2014 г., което той определя като политически мотивирано. Близки на опозиционера продължават днес да се тревожат за здравето му в колонията независимо от твърденията на ФСИН. Съратникът му Леонид Волков не вярва на властите, посочва АФП.

"Превеждам от ченгеджийски на руски: както и предполагахме, Навални е в болница, затова вчера адвокатите не бяха пуснати" при него, написа Волков в Twitter.

"С него става нещо много лошо", добави той.

В сряда адвокатът на Навални би тревога и заяви, че няма достъп до 44-годишния блогър - борец с корупцията в Русия. Според него опозиционерът се оплаква от известно време, че има "силни болки в гърба" и започва да не усеща краката си.

Според Волков затворническата администрация вероятно се опитва да скрие факта, че Навални е преместен в лазарета.

Откакто е в колонията - от началото на март, критикът на Кремъл е качил в Instagram два поста, издържани в шеговит и оптимистичен тон.

В първия той твърди, че администрацията на колонията е "успяла да го изненада": "Не вярвах, че може да се построи концлагер на 100 км от Москва", пише БТА.

Във втория опозиционерът сравнява всекидневието си с това на имперските щурмоваци от "Междузвездни войни" заради строгата дисциплина в изправителното заведение - физкултурните упражнения на двора и маршируването на място.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК