След масовите стрелби: Байдън поиска забрана на автоматичните оръжия в САЩ

Републиканците смятат това за ограничаване на конституционното право

24.03.2021 | 07:36 Редактор: Никола Симеонов

Американският президент Джо Байдън поиска забрана на автоматичните огнестрелни оръжия в страната след двете масови стрелби в рамките на една седмица.

Джен Саки - говорителят на Белия дом, заяви, че администрацията обмисля различни стъпки и не изключва и въвеждане на укази. Американският президент се надява законодателите да се вслушат в думите му, защото по този начин ще бъдат спасени американски животи.

Мнозинството в страната подкрепя по-строг контрол над огнестрелните оръжия. Републиканците обаче смятат, че ограничаването е в нарушение на конституционното право за носене на оръжие.

Демократите, които ръководят двете камари на Конгреса, нямат достатъчно мнозинство, за да въведат сами по-строги мерки.

Искането за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия идва след като 21-годишен мъж бе обвинен, че е открил огън в Болдър, щата Колорадо в понеделник и е отнел живота на десет души. Преди по-малко от седмица масова стрелба имаше и в Атланта, където друг стрелец уби осем души в салони за масажи.

"Три неща са сигурни: първо - 10 живота са загубени и ние с Джил сме съкрушени. Не е нужно да чакаме още минута камо ли 1 час, за да предприемем разумни стъпки, които да спасят животи в бъдеще. Направих това, когато бях сенатор. Трябва да го направим отново", заяви Байдън.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
"Журналисти&quo
преди 3 години
Хубаво е вашите журналисти да завършат курс по английски език, преди да пишат глупости. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Мир на праха им. Абе оставете поне MP-5 Heckler & Koch, те ще са само за домашна употреба. Скорострелни и така. То това ако е автоматично оръжие. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Доста закъсняло искане... Сигнализирай за неуместен коментар