Очевидка на трагедията в Колорадо: Стреля и по нас, имахме 3 сек. да се измъкнем

Политици и активисти призоваха за затягане на контрола върху оръжията

23.03.2021 | 17:46 Редактор: Юлия Христова

Втора масова стрелба в рамките на седмица в Съединените щати. Въоръжен мъж уби 10 души в супермаркет в град Боулдър. Стрелецът е задържан, мотивите му остават неизвестни.

С полуавтоматична пушка в ръце, 21-годишният Ахмад Алиса влиза в супремаркета в град Боудър и без да каже нито дума открива огън по клиентите и персонала. 

"Имаше повтарящи се изстрели. После имаше пауза. Казах на приятеля ми, че трябва да бягаме и имаме три секунди да се измъкнем. Направихме го и той започна да стреля по нас, но не спряхме. Имаше хора по пода. Не можах да помогна на никого", каза очевидец. 

При размяна на огън заподозреният е прострелян. Той е получил медицинска помощ и в стабилно състояние. Повдигнати са му 10 обвинения в убийство от първа степен.

Сред убитите е и бащата на 7 деца и полицай - Ерик Тали. 51-годишният униформен е първият, който се е отзовал на сигнала за нападението. 

"Това е трагедия и кошмар за окръг Боулдър", заяви окръжният прокурор на Боулдър Майкъл Доуърти.

Органите на реда съобщиха, че са задържали заподозрян за нападението. Политици и активисти призоваха за затягане на контрола върху оръжията, за да се спре насилието в страната. 

По първоначална информация Ахмад е роден в Сирия през 99-година. През 2002 година пристига в Съединените щати. Братът на 21-годишния стрелец споделя, че Ахмад е бил затворен и параноичен. Смятал е, че е преследван. В страницата си във Facebook, която вече не е активна, е написал, че расисти са правили опити да хакнат телефона му. За сега полицията не е наясно защо младият мъж е извършил масовата стрелба. Тя обаче провокира президентът Джо Байдън да призове Сенaта да приеме два законопроекта за оръжията. 

"Не е нужно да чакам още минута, камо ли един час, за да предприема разумни стъпки, които ще спасят животи в бъдеще“, заяви Байдън.

Миналият месец президентът Джо Байдън направи заявка, че ще се предприеме стъпка за реформа в законодателството, така че да се ограничи продажбата на огнестрелни оръжия в страната.

Само в рамките на седмица - това е втората масова стрелба с жертви в Съединените щати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Стиснята
преди 3 години
Казах им да не ми се подиграват за малката пи шка. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хората полудяват бавно,сигурно и безвъзвратно... Сигнализирай за неуместен коментар