5 страни призоваха за повече солидарност чрез нов пакт за миграцията в ЕС

Вътрешните министри на Гърция, Италия, Испания, Кипър и Малта проведоха среща в Атина

20.03.2021 | 22:50 Редактор: Ралица Братанова
5 страни призоваха за повече солидарност чрез нов пакт за миграцията в ЕС

Пет средиземноморски страни от фронтовата линия на европейската миграционна криза поискаха повече солидарност от правителствата в ЕС и заявиха, че предложенията за промени в миграционните правила не са достатъчни, съобщи Ройтерс.

В съвместна декларация, приета днес на среща в Атина, вътрешните министри на Гърция, Италия, Испания, Кипър и Малта (т.нар. група MED5) заявиха, че в сегашния си вид споразуменията по миграцията не осигуряват достатъчно гаранции за страните от първата линия. Европейската комисия предложи промени в пакта още през септември, но засега не е постигнато окончателно споразумение по въпроса.

Министрите от петте страни призоваха за повече сътрудничество със страните на произход и с транзитните страни, централизиран европейски механизъм за връщане на нелегални мигранти и преразпределение на кандидатите за убежище сред всички страни членки.

"Не може петте средиземноморски страни-членки да поемат целия натиск вместо останалата част на ЕС", заяви пред Ройтерс гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис.

"Имаме нужда солидарността да бъде задължителна", каза зам.-председателят на ЕС Маргаритис Схинас и допълни, че средиземноморските страни "са принудени от географията да носят непропорционално голяма тежест на бежанската криза".

"Задължителната солидарност" е най-чувствителната част от пакта, която задължава всяка страна-членка да приеме определен брой мигранти, да финансира връщането им в страната на произход или да предостави материална подкрепа на приемащите страни, информира БТА.

Десните националистически правителства на Полша и Унгария се противопоставят на плана, въпреки че според предложението на Еврокомисията ЕС ще плати на приемащата страна по 10 хиляди евро на мигрант.

Министърът на вътрешните работи на Италия Лучана Ламорджезе каза, че петте страни ще настояват за задължително преразпределение на мигранти в ЕС, дори да става въпрос за ограничен брой от тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК