fallback

"Френският" вариант на Ковид-19 не се хваща от стандартните тестове

Тепърва ще се уточнява дали той е резистентен към ваксините, разработени на този етап

17.03.2021 | 16:22 Автор: Искра Ангелова

Френските власти съобщиха за нов вариант на коронавируса, разпространен в областта Бретан, който не може да бъде установен със стандартен PCR тест. Находката бързо доби публичност като "френски" вариант на вируса.

Въпреки че се установява по-трудно, засега няма данни този вариант да води до по-тежко протичане или по-високо разпространение, посочват в съобщение от Министерството на здравеопазването на страната.

Вариантът на коронавируса е засечен в клъстър в град Ланион.

Става дума за пациенти, които имат типични симптоми на коронавирус, но са с отрицателен стандартен PCR тест - назофарингеален. Диагнозата обаче може да бъде потвърдена от серологични тестове, както и от PCR тест на проба, взета от долните дихателни пътища.

На базата на данните досега за този вариант здравните власти го поставят в категорията "под наблюдение", което означава, че трябва да бъде натрупана по-голяма база от пациенти, които отговарят на описанието, съобщава Investor.bg.

Тепърва ще се уточнява дали вирусът е резистентен към ваксините, разработени на този етап.

В природата съществуват множество щамове на коронавируса Sars-CoV-2 и е прието те да бъдат обединени в по-големи групи, наречени клади. Засеченият вирус в Бретан е от клад 20С, става ясно още от съобщението на френските власти.

В момента има няколко варианта на коронавируса, които притесняват медиците, сред които британският, който се характеризира с висока заразяемост, както и бразилски и южноафрикански вариант. Те са категоризирани от Световната здравна организация (СЗО) като варианти, които будят опасения и се разглеждат като проблем за здравните системи по света.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback