Италианският здравен министър: Броят на заразените ще намалее през пролетта

Идните седмици обаче никак няма да са лесни, заяви Роберто Сперанца

14.03.2021 | 22:33 Редактор: Никола Симеонов
Италианският здравен министър: Броят на заразените ще намалее през пролетта

Има нарастване на заразените с коронавирус в Италия, но националната имунизационна кампания и по-строгите ограничения  означават, че броят на новите случаи ще намалее през късната пролет, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца в интервю за вестник "Република“.

Той подчертава обаче, че идните седмици "въобще няма да са лесни“.

С 10 процента са се увеличили новите заболели в Италия миналата седмица в сравнение с предишните 7 дни, като 54 на сто от случаите са с британския вариант на коронавируса, сочи последното изследване на здравните власти.

В петък правителството обяви национална блокада за Великденските празници и ограничения за различните браншове и придвижването в по-голямата част на Италия.

Новият локдаун в Италия ще продължи от утре поне до 6 април, непосредствено след католическия Великден, предаде БНР.

Общо 48 милиона италианци ще бъдат обхванати от ограниченията. Ще бъдат засегнати училищата, музеите, ресторантите и магазините.

Повечето региони, сред тях Рим и Милано, се превръщат в "червени" зони, където на хората ще бъде разрешено да излизат само за да ходят на работа или по медицински причини.

Пред вестник "Ла Република" Сперанца заяви, че положението ще се подобри с напредването на ваксинацията.

В отговор на въпрос за забраната за използването на една партида от ваксината на AstraZeneca като предпазна мярка след смъртта на двама мъже в Сицилия, Сперанца казва, че ваксините в Италия и Европа са „ефективни и безопасни“ и всички необходими проверки се извършват.

Към момента здравните власти в Италия не са разкрили връзка между ваксината и причината за смъртта на мъжете, отбелязва Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК