Размирици в Лиеж, пострадаха 9 души след протест на Black Lives Matter

Протестът бе организиран след задържането на жена от конгоански произход

14.03.2021 | 08:10 Редактор: Радостина Димитрова
Размирици в Лиеж, пострадаха 9 души след протест на Black Lives Matter

Девет души, сред които петима полицаи, бяха ранени вчера при сблъсъци между силите на реда и "200-300 вандали" в белгийския град Лиеж по време на протест на движението "Животът на чернокожите е от значение", съобщи местната полиция, цитирана от Франс прес.

Протестът бе организиран след задържането на жена от конгоански произход. Жената, задържана за неподчинение и оказване на съпротива на органите на властта, обвинява полицията в расизъм.

По информация на говорителка на полицията в Лиеж в края на демонстрацията полицай е бил съборен от мотора си и пребит. Между 200 и 300 вандали се събраха изведнъж и започнаха да трошат и да плячкосват, добави тя, цитирана от БТА.

Над 250 полицаи успяха в крайна сметка да ги разпръснат, в това число с водни оръдия. "Девет ранени бяха откарани в болница, включително петима полицаи", каза говорителката, без да даде повече подробности.

Полицията уточни, че централното ѝ управление и полицейски автомобили са били замеряни с камъни. Сред разграбените обекти е заведение за бързо хранене от веригата "Макдоналдс".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК