Превзема ли ислямът Германия?

Политиците говорят междувременно за ръст на омразата към религията и мюсюлманите

10.03.2021 | 23:35 Редактор: Искра Ангелова
Превзема ли ислямът Германия?

От оспорвания цитат на бившия президент на страната Кристиян Вулф, че "ислямът е част от Германия", ислямската общност в страната е нараснала значително. Ако в края на 2010-а година в Германия са живели между 3,2 и 3,5 милиона мюсюлмани, днес те са над пет милиона. Но точни цифри няма. Същевременно изглежда, че толерантността към исляма сред населението спада – след бежанската криза и терора, упражняван от "Ислямска държава".

Политиците говорят междувременно за ръст на омразата към исляма и мюсюлманите, макар да не е ясно от какво точно произтича тя. Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер обаче смята темата за толкова важна, че създаде специална работна група за превенция и борба с проявите на омраза към мюсюлманите.

Кой представлява ислямистите?

В Германия има две големи ислямски обединения, които претендират да са представителни за общността. Но въпросът от чие име в крайна сметка говорят, все още е открит. Някои експерти предполагат, че тези съюзи представляват само между 20 и 25 процента от живеещите в Германия мюсюлмани. Освен това повечето големи съюзи пропагандират един много консервативен ислям, който е силно повлиян от страните, от които произхождат техните членове. Много организации се сдобиват и с имами, и с пари от чужбина, с което искат да демонстрират независимост, която пречи на истинската интеграция в Германия, информира "Дойче Веле".

Кой обаче представлява независимите и либералните мюсюлмани? Три четвърти от живеещите в Германия мюсюлмани, които не членуват в съюзи, не разполагат с адекватно представителство в обществото. Определени по-малки организации съществуват, но те не са истински контрапункт на големите мюсюлмански обединения, които често определят характера на обществените дебати.

Зависимостите от чужбина

Най-големият мюсюлмански съюз е "Дитиб" – един вид германски клон на турската Служба по религиозните дела "Дианет" - организация, която президентът Ердоган използва като рупор за своята политика. Освен това почти всички имами на "Дитиб" са изпращани от Анкара, която плаща и тяхното възнаграждение. А тъй като този съюз управлява над 900 от 2600-те джамии в Германия, няма как да бъде пренебрегнат при провеждането на представителна религиозна политика.

Междувременно сред ислямската общност в Германия се наблюдава един вид обрат. Тъй като за разлика от по-старите поколения, които продължават да търсят връзка с родината, много от младите мюсюлмани тръгват по друг път – биха искали да са независими от сдруженията и да определят като свой дом Германия.

Мюсюлмански ангажимент

В Хайделберг например двайсетина млади мюсюлмани, мъже и жени, работят по създаването на независима мюсюлманска академия – проект, който да се превърне във форум за открити дебати на мюсюлманската общност. Инициативата вече се ползва с финансовата подкрепа на щедри дарители. Тя, както и други, свързани с ангажиментите на мюсюлманите с обществената дейност в Германия, показват, че междувременно мюсюлманският начин на живот е станал неделима част от германското общество. А дали и доколко се толерира това от голямата част от населението, ще зависи от това доколко убедително показват мюсюлманите, че охотно и ангажирано се застъпват за тази страна и нейните ценности.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
из.роди
преди 3 месеца
Тези из.роди не трябва да стъпват в България. Мюсюлманите са много проста нация, която тормози жените. Тези си рушат държавите понеже са прости и се пръсват по света като хле.барки да съсипят и останалите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
вън
преди 3 месеца
Тези *** не трябва да стъпват в България. Мюсюлманите са много проста нация, която тормози жените. Тези си рушат държавите понеже са прости и се пръсват по света като *** да съсипят и останалите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
wahiba
преди 2 години
Как да получим максимален беракет от Коранаhttps://bolgarislami.blogspot.com/2021/05/blog-post_76.html Сигнализирай за неуместен коментар