Омраза и смъртни заплахи - животът на Мила, която критикува исляма публично

Онлайн звезда изрази мнението си, година по-късно 13 души са арестувани заради коментарите си

10.02.2021 | 20:10 Редактор: Ралица Братанова
Омраза и смъртни заплахи - животът на Мила, която критикува исляма публично

30 заплахи за смърт в рамките на минута - такъв е животът на френската онлайн звезда Мила, която си позволи да критикува публично исляма. Миналата година 17-годишното момиче публикува серия от видеа, в които изразяваше мнението си относно религията, които предизвикаха негативни реакции сред мюсюлманското общество.

Мила за първи път изразява мнението си, след като прочита хомофобски коментар под свой пост от коментатор, който е мюсюлманин. Той я нарича "мръсна лесбийка". В отговор, на 18 януари, момичето публикува видео, в което казва, че "мрази религията". "Коранът е пълен омраза", казва тя преди да използва още по-крайни определения за исляма, пише Dnes.bg.

"Не съм расист. Не може да си расист към религия. Казвам каквото мисля. Няма да ме накарате да съжалявам", заявява тя. През ноември тя решава да публикува ново видео в TikTok, в което категорично заявява, че "не съжалява за нищо, което е казала", а това подтиква безмилостна вълна от атаки срещу нея.

Мила получава 50 хил. коментари, пълни с омраза, както и по 30 смъртни заплахи в минута. Момичето спира да ходи на училище, а впоследствие се налага и да смени учебното заведение, което посещава, тъй като личните й данни са публикувани онлайн.

Семейството ѝ е поставено под полицейска защита, а властите започват разследване, но не само на смъртните заплахи срещу Мила, но и за реч на омразата срещу нея. По-късно второто разследване е прекратено, тъй като според френските закони, Мила е изразявала мнение, а не е хулила конкретни индивиди.

Една година по-късно още петима души са арестувани заради смъртните заплахи срещу Мила, което прави общо 13 души, попаднали в ареста, заради коментарите си относно тийнейджърката. Те са на възраст между 18 и 29 години и са от различни части на Франция.

Случаят предизвика множество дебати във Франция, най-вече заради свободата на словото - страната няма национални закони за богохулството и има строго светска конституция.

Критиците заявиха, че коментарите й са обидни, а смъртните заплахи са неизбежни, но ръководителят на френския съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи заяви, че нищо не оправдава заплахите за смърт, независимо колко сериозни са нейните постове.

Поддръжниците защитиха правото ѝ да атакува исляма и хаштагът #JeSuisMila започна да се налага във Франция. Противниците отвърнаха с хаштаг #JeNeSuisPasMila.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе се включи в противоречието, като заяви, че заплахите за смърт срещу тийнейджъра са "неприемливи". През това време каузата на Мила бе възприета от крайната десница. Лидерът на националистите Мари Льо Пен каза, че Мила има "повече смелост от цялата политическа класа, която е на власт през последните 30 години".

През октомври френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу "заклеймяване" на мюсюлманите или обвързване на исляма с борбата срещу тероризма. Той застана на страната на Мила настоявайки, че съгласно френския закон "имаме право да богохулстваме".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК