Германски депутат напуска Бундестага, печелил пари от сделки с маски

Льобел потвърди съобщенията в медиите в петък

08.03.2021 | 11:44 Редактор: Искра Ангелова
Германски депутат напуска Бундестага, печелил пари от сделки с маски

Германският депутат Николас Льобел ще напусне мястото си в Бундестага през август и ще подаде оставка като член на парламентарната група на управляващата партия ХДС след разкрития, че неговата компания е спечелила стотици хиляди евро от сделки за доставка на маски за лице, пише европейската редакция на Politico.

Льобел потвърди съобщенията в медиите в петък, че неговата компания е спечелила около 250 000 евро чрез посредничество при договори за продажба на маски по време на пандемията на коронавируса между доставчик от родния му Баден-Вюртемберг и две частни компании в Хайделберг и Манхайм. Първоначално той се оттегли от поста си в комисията по външни работи, но се сблъска с нарастващ натиск да предприеме по-нататъшни действия преди регионалните избори в Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц, както и националните избори през септември.

В неделя Льобел заяви, че незабавно ще напусне парламентарната група на ХДС на канцлера Ангела Меркел и нейната сестринска партия ХСС, ще напусне мястото си в Бундестага в края на август и няма да се кандидатира за преизбиране.

"Да бъда член на германския Бундестаг и да мога да представлявам родния си град Манхайм бе голяма чест и специален морален дълг“, написа той в извинение и допълни: "Поемам отговорност за действията си и правя необходимите политически последици".

Бизнес сделките на Льобел, свързани с коронавируса, доведоха до още по-голям контрол върху консервативния т. нар. Съюз на ХДС и ХСС, тъй като депутатът от ХСС Георг Нюслейн също е изправен пред разследване за корупция заради сделки с маски за лице. Нюслайн отрече неправомерни действия, но в петък подаде оставка от поста си на един от заместник-лидерите на парламентарната група и заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране. В неделя Нюслайн също заяви чрез адвоката си, че ще напусне парламентарната група, информира "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК