Израел продължава да разхлабва мерките срещу Ковид-19

Тези със зелен сертификат могат да посещават барове и ресторанти

07.03.2021 | 18:20 Редактор: Ралица Братанова
Израел продължава да разхлабва мерките срещу Ковид-19

Израелците се връщат почти към нормалния живот, след като вчера вечерта правителството утвърди ново разхлабване на мерките, въведени заради коравирусната пандемия, предаде Франс прес. Решението на правителството дойде 15 дни преди поредните предсрочни избори в страната.

Така от днес израелците вече могат да сядат на терасите на кафенетата, а притежателите на зелен сертификат за поставена ваксина или за прекаран Ковид-19, могат да посещават баровете и ресторантите.

В зоните, където заразата е най-ниска, гимназистите подновяват присъствените занятия. Смекчават се ограниченията за местата за вероизповедание - 50 души вън и 20 души вътре. Отварят се банкетните зали и ресторантите в хотелите, които могат да приемат при капацитет от 50 процента от обичайното при максимум от 300 души.

Културните и спортните събития и конференциите могат да бъдат подновени с максимално 500 участници вътре и 750 участници навън при представяне на зелен сертификат.

Летище "Бен Гурион" в Тел Авив, затворено в края на януари, освен за товарни полети и за специални полети, позволили на максимално 200 души да влязат дневно страната, днес увеличава капацитета си за прием на 1000 души дневно от Ню Йорк, Франкфурт, Париж, Лондон, Киев, Торонто и Хонконг. Бройката ще стане 3000 души дневно в средата на седмицата, информира БТА.

Ваксинационната кампания в Израел, започнала на 19 декември, позволи да се намали броят на заразените, който беше в даден момент по 10 000 новозаразени. Сега бройката на новозаразените дневно към миналата седмица е 3600 души.

Над половината от населението на Израел вече получи първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, до която страната има привилегирован достъп в замяна на споделяне на биомедицински данни за ефекта на ваксинацията. Около 40 процента от израелците вече са получили и втора доза от ваксината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК