Епидемията в САЩ отслабва, Румъния въвежда нови ограничения

На 17 март от Брюксел ще представят плановете за дигитален зелен пропуск

06.03.2021 | 14:10 Редактор: Ралица Братанова

Епидемията от коронавирус в най-силно засегнатата страна в света - Съединените щати, започна да отслабва. Затова допринася и ваксинацията - над 54 милиона американци са получили поне една доза ваксина.  А близо 30 милиона души са ваксинираните и с двете дози.

В същото време за първа събота жителите на Истанбул могат да излизат. 

Днес е първият уикенд от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи в Истанбул. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

Жителите на мегаполиса могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта. 

Ресторантите и кафенетата са отворени с ограничено работно време, а децата ходят по два дни на училище, останалите 3 - учат дистанционно. 

"Рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията в Турция, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили", заяви здравният министър.

В Белгия се удължава забраната за пътувания до 18 април - времето, в което се включва и католическата ваканция. Ресторантите и театрите ще отворят през май. 

На този фон - на 17 март от Брюксел ще представят плановете за дигитален зелен пропуск, който да е валиден и извън рамките на Евросъюза.

Евродепутатът Петър Витанов предупреди, че въпросите с дигиталните сертификати за пътуване се увеличават. 

А от тази вечер Румъния въвежда задължителен отрицателен PCR-тест при влизане или карантина за българите. Ако тестът е направен до 72 часа преди пътуването, изолация не се изисква.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК